Vad är SEO?

Jag vet att jag har skrivit om seo tidigare men känner att jag vill dela med mig lite matnyttig information här igen. Det går verkligen aldrig bli fullärd i ämnet ” vad är seo “. Jag har läst endel sen sista blogginlägget om seo och nu tagit ned de mest viktiga punkterna som jag ansåg, vad du ska tänka på, och hur du når dina mål att bli topp 1 i google söket.

Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering (SEO) är konsten och vetenskapen att få sidor att rankas högre i sökmotorer som Google. Eftersom sökning är ett av de viktigaste sätten på vilka människor upptäcker innehåll online, kan en högre ranking i sökmotorer leda till en ökad trafik till en webbplats.

I Google och andra sökmotorer har resultatsidan ofta betalda annonser högst upp på sidan, följt av de vanliga resultaten eller vad sökmarknadsförare kallar “organiska sökresultat”. Trafik som kommer via SEO kallas ofta för “organisk söktrafik” för att skilja den från trafik som kommer genom betald sökning. Betald sökning kallas ofta för sökmotormarknadsföring (SEM) eller pay-per-click (PPC).

Läs mer på min blogg här.

vad-är-seo-

Fördelarna med SEO

Sökmotoroptimering är en viktig del av marknadsföring på nätet eftersom sökning är ett av de primära sätten för användare att navigera på webben.

Sökresultaten presenteras i en ordnad lista, och ju högre upp på den listan en webbplats kan komma, desto mer trafik tenderar webbplatsen att ta emot. Till exempel, för en typisk sökfråga, kommer nummer ett-resultatet att få 30-50 % av den totala trafiken för den frågan, med nummer två och tre resultat som får betydligt mindre trafik. Endast 3-4 % av sökarna klickar bortom den första sidan med sökresultat. Således kan även en liten förbättring av sökmotorernas ranking resultera i att en webbplats får mer trafik och potentiellt affärer.

På grund av detta kommer många företag och webbplatsägare att försöka manipulera sökresultaten så att deras webbplats dyker upp högre på sökresultatsidan (SERP) än deras konkurrenter. Det är här SEO kommer in.

-vad-är-seo-

Hur SEO fungerar

Sökmotorer som Google använder en algoritm eller en uppsättning regler för att avgöra vilka sidor som ska visas för en viss fråga. Dessa algoritmer har utvecklats till att vara extremt komplexa och tar hänsyn till hundratals eller till och med tusentals olika rankningsfaktorer för att bestämma rankningen av deras SERP. Det finns dock tre kärnmått som sökmotorer utvärderar för att bestämma kvaliteten på en webbplats och hur den ska rangordnas:

Länkar 

 • Länkar från andra webbplatser spelar en nyckelroll för att bestämma rankningen av en webbplats i Google och andra sökmotorer. Anledningen är att en länk kan ses som en omröstning om kvalitet från andra webbplatser, eftersom webbplatsägare är osannolikt att länka till andra webbplatser som är av dålig kvalitet. Webbplatser som skaffar länkar från många andra webbplatser får auktoritet (kallas “PageRank” i Google) i sökmotorernas ögon, särskilt om webbplatserna som länkar till dem själva är auktoritativa.

Innehåll 

 • Förutom att titta på länkar, analyserar sökmotorer också innehållet på en webbsida för att avgöra om det skulle vara relevant för en given sökfråga. En stor del av SEO ligger i att skapa innehåll som är riktat mot de nyckelord som sökmotorernas användare söker efter.

Sidstruktur 

 • Den tredje kärnkomponenten i SEO är sidstruktur. Eftersom webbsidor är skrivna i HTML kan hur HTML-koden är strukturerad påverka en sökmotors förmåga att utvärdera en sida. Att inkludera relevanta sökord i rubriken, webbadressen och rubrikerna på sidan och se till att en webbplats är genomsökningsbar är åtgärder som webbplatsägare kan vidta för att förbättra SEO för sin webbplats.

Sökmotoroptimeringsprocessen innebär att optimera var och en av dessa kärnkomponenter i sökmotoralgoritmer för att rankas högre i sökresultaten.

Sökmotoroptimeringstekniker

Att förstå hur sökmotorer fungerar är bara det första steget i processen för att förbättra en webbplatss sökrankning. Att faktiskt förbättra en webbplatss ranking innebär att utnyttja olika SEO-tekniker för att optimera webbplatsen för sökning:

Sökordsforskning 

 • Sökordsforskning är ofta utgångspunkten för SEO och går ut på att titta på vilka sökord en sajt redan rankar efter, vilka sökord konkurrenter rankar efter och vilka andra nyckelord potentiella kunder söker efter. Att identifiera de termer som sökare använder i Googles sökning och andra sökmotorer ger vägledning om vilket befintligt innehåll som kan optimeras och vilket nytt innehåll som kan skapas.
-vad-är-seo-sökordsoptimering

Innehållsmarknadsföring 

 • När potentiella sökord har identifierats kommer innehållsmarknadsföring in i bilden. Detta kan vara att uppdatera befintligt innehåll eller skapa helt nya delar av innehåll. Eftersom Google och andra sökmotorer lägger en premie på innehåll av hög kvalitet, är det viktigt att undersöka vilket innehåll som redan finns där ute och skapa ett övertygande innehåll som ger en positiv användarupplevelse och har en chans att rankas högre i sökmotorresultaten . Bra innehåll har också större chans att delas på sociala medier och attraherar länkar.

Länkbyggande 

 • Eftersom länkar från externa webbplatser (kallade “bakåtlänkar” på SEO-språk) är en av de centrala rankningsfaktorerna i Google och andra stora sökmotorer, är att skaffa högkvalitativa bakåtlänkar en av de viktigaste hävstångarna som SEO har. Detta kan innebära att främja bra innehåll, nå ut till andra webbplatser och bygga relationer med webbansvariga, skicka in webbplatser till relevanta webbkataloger och få press att locka till sig länkar från andra webbplatser.

On-page optimering 

 • Förutom off-page faktorer som länkar, kan en förbättring av sidans faktiska struktur ha enorma fördelar för SEO, och är en faktor som helt och hållet är under kontroll av webbmastern. Vanliga optimeringstekniker på sidan inkluderar att optimera webbadressen till sidan för att inkludera nyckelord, uppdatera sidans titeltagg för att använda relevanta söktermer och använda alt-attributet för att beskriva bilder. Att uppdatera en sidas metataggar (som meta description-taggen) kan också vara fördelaktigt – dessa taggar har ingen direkt inverkan på sökrankningen, men kan öka klickfrekvensen från SERP:erna.
-vad-är-seo-sökordsoptimering-onpage

Optimering av webbplatsarkitektur 

 • Externa länkar är inte det enda som betyder något för SEO, interna länkar (länkarna inom ens egen hemsida) spelar en stor roll även inom SEO. Således kan en sökmotoroptimerare förbättra en webbplatss SEO genom att se till att nyckelsidor länkas till och att relevant ankartext används i dessa länkar för att förbättra en sidas relevans för specifika termer. Att skapa en XML-webbplatskarta kan också vara ett bra sätt för större sidor att hjälpa sökmotorer att upptäcka och genomsöka alla webbplatsens sidor.

Semantisk uppmärkning 

 • En annan SEO-strategi som SEO-experter använder är att optimera en webbplatss semantiska uppmärkning. Semantisk uppmärkning (som Schema.org) används för att beskriva innebörden bakom innehållet på en sida, som att hjälpa till att identifiera vem som är författare till ett innehåll eller ämnet och typen av innehåll på en sida. Att använda semantisk uppmärkning kan hjälpa till att få utökade utdrag som visas på sökresultatsidan, som extra text, recensionsstjärnor och till och med bilder. Rich snippets i SERP har ingen inverkan på sökrankningen, men kan förbättra CTR från sökning, vilket resulterar i en ökning av organisk trafik.

Topp SEO-verktyg

Som en ganska teknisk disciplin finns det många verktyg och mjukvara som SEO förlitar sig på för att hjälpa till med att optimera webbplatser. Nedan är några vanliga gratis och betalverktyg:

Google Search Console 

 • Google Search Console (tidigare känd som “Google Webmaster Tools”) är ett gratisverktyg från Google och är ett standardverktyg i SEO:s verktygslåda. GSC tillhandahåller rankningar och trafikrapporter för de bästa sökorden och sidorna och kan hjälpa till att identifiera och åtgärda tekniska problem på plats.
vad-är-seo-google-search-console

Google Ads Sökordsplanerare 

 • Sökordsplanerare är ett annat gratis verktyg från Google, som en del av deras Google Ads-produkt. Även om det är designat för betald sökning kan det vara ett bra verktyg att använda för SEO eftersom det ger sökordsförslag och sökvolym för sökord, vilket kan vara till hjälp när du gör sökordsforskning.
vad-är-seo-google-ads

Analysverktyg för bakåtlänkar 

 • Det finns ett antal länkanalysverktyg där ute, de två primära är AHREFs och Majestic. Analysverktyg för bakåtlänkar låter användare analysera vilka webbplatser som länkar till sin egen webbplats, eller konkurrenters webbplatser, och kan användas för att hitta nya länkar under länkbygget.

SEO-plattformar 

 • Det finns många olika SEO-plattformar som samlar många av de verktyg som SEO behöver för att optimera sajter. Några av de mest populära inkluderar Moz, BrightEdge, Searchmetrics och Linkdex. Dessa plattformar spårar sökordsrankningar, hjälper till med sökordsforskning, identifierar SEO-möjligheter på och utanför sidan och många andra uppgifter relaterade till SEO.

Sociala medier 

 • De flesta sociala medier har ingen direkt inverkan på SEO, men de kan vara ett bra verktyg för att nätverka med andra webbansvariga och bygga relationer som kan leda till länkbyggande och möjligheter till gästinlägg.
vad-är-seo-socialamedier

Optimera söktrafik: från klick till omvandlingar

Sökmotoroptimering som görs på rätt sätt kan ha potential att dramatiskt öka mängden trafik som en webbplats tar emot, men all den söktrafiken hjälper inte att växa ett företag om det inte omvandlas till betalande kunder. Det är här konverteringsoptimering (CRO) kommer in.

Optimering av omvandlingsfrekvens innebär att man använder metoder som A/B-tester för att göra ändringar på webbplatser och mäta vilken inverkan de har på en webbplatss omvandlingsfrekvens. Framgångsrika sökmarknadsförare vet att det inte räcker att bara få trafik till en webbplats, det är lika viktigt vad trafiken gör när den väl kommer till webbplatsen.

CRO var en gång en svår och mycket teknisk process, men tack vare programvara som Optimizely är det lika enkelt att köra tester för att förbättra konverteringar på din webbplats som att infoga en enda rad Javascript. Det bästa av allt är att Optimizelys visuella redigerare låter dig göra ändringar på en webbplats utan att behöva skriva en enda rad kod.

Läs om ekonomi och digital marknadsföring i bloggen securetogether.

För att veta mer hur en seo byrå jobbar klicka på länken. 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *