Hur du brygger din egna öl!

Det är ett rätt så najs tidsfördriv när du brygger ditt eget öl. Jag vet att jag delar den känslan med väldigt många. Själva processen är liksom intressant i sig, det finns utrymme för kreativitet och jag hoppas alltid nå ett spännande resultat i slutändan.

Öl är en hobby bland ganska många som jag har, där det egentligen inte finns något slut på det man lär sig. Receptet och tekniken som används för att brygga kan ju alltid förbättras. Det betyder inte att man måste ha specialkunskaper för att brygga öl bra, det räcker med att följa instruktionerna om du har köpt ett färdigt öl-set.

Utrustning när du brygger ditt eget öl

En stor gryta, en sil och en hink att jäsa i räcker faktiskt ganska långt. Om man vill öka sin kapacitet, kunna hantera het vätska på ett säkert och praktiskt sätt, och ha mer kontroll över processen, finns det självklart många tillbehör på marknaden. En stor del av smaken på öl är relaterad till temperatur. Inte bara när vörten kokar, utan även hur kornen är rostade samt vilken temperatur rummet har där din öl står och jäser och lagras.

För de mer seriösa bryggrna

brygger eget öl - kopparbehållare

De mer seriösa bryggarna vill självklart kunna kontrollera temperaturen i de olika skedena, men det kräver så klart en helt annan avancerad utrustning. Kylning av vörten är också viktig och kan innebära specialutrustning som tex. En kopparspiral som ansluts till kranen med kallt vatten. Om du är tekniskt intresserad finns det goda möjligheter att brygga öl av samma kvalitet som i professionella bryggerier. En utmaning för riktiga ölälskare är att rosta sin malt själv – detta kräver dock en bra varmluftsugn.

Ingredienserna när du brygger ditt eget öl

Det som är väldigt spännande med öl är att huvudreceptet är väldigt enkelt. Vatten, humle (för bitterhet), malt (med sockerarter omvandlat till alkohol) och jäst. Det är allt! Det är sedan hur du gör med dessa ingredienser under själva tillverkningsprocessen som avgör om det ska bli en uppfriskande pilsner eller ett komplext mörkt öl med passande alkoholmängd

Olika humletyper ger olika smaker till öl och jästsorter passar till olika ölsorter. Vattenhårdhet och naturligtvis; Graden av rostning av malten är också mycket viktig. Vill man kan man experimentera med fler ingredienser, man kan tillsätta nästan vad som helst som smakar gott.

Våga gärna utmana smaklökarna!

Frukt, ingefära, choklad, sockerrör, honung, grönsaker, kryddor … ja ni förstår. Öl kan enkelt göras av en kombination av ingredienser som ingen har provat tidigare. Ölen du gör kommer att vara unik för dig! Självklart finns det också många recept som är lättillgängliga på nätet. I början vill man kanske prova med en beprövad väg till ölets värld, för att lite våga prova på att utforska lite mer.

Hemmabryggt öl – En väntan som är väl värd sin tid!

-Ja, belöningen och väntan är verkligen väl värt den första upptappningen, när man sätter glaset till munnen och känner in dofterna av sitt eget hemmagjorda öl.

Grabbarna kommer gärna förbi

Hur du brygger ditt eget öl - rolig skylt

Det är jädrigt kul att ha eget öl när man bjuder över grabbgänget på fotboll och lite ölkorvar – De brukar för “det mesta” också bli riktigt nöjda! – Kul och uppskattat! 😉

För att inte tala om Mamma som är en kär älskare av öl, hon har hittills uppskattat alla mina tappra försök. Nu har hon blivit lite äldre och får lite assistanshjälp, men hon ser alltid fram emot att komma hit smaka på det nybryggda ölet! 🙂 – Läs mer om assistanshjälp här: https://assistansblogg.se/

Hoppas detta kan inspirera till att våga prova – Jag tror inte du kommer att bli besviken, endast inspirerad till att prova dessto fler gånger!

Och du! – Behöver du hjälp med att frisätta tid till att dona med sådant här? – Så är här tips för att få mer egentid.

Ha dé gott! 🙂

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *