Uppdatera bilen inför vinterväglag

Att uppdatera bilen för vinterväglag är ingen idé att skjuta upp. Fortare än vi anar står vi där och skrapar rutorna och skyller på att -det var ingen som varnade mig för detta!?

Här kommer 3tips som är lika bra att se efter med en gång! Det gäller både för Elbil och äldre bilmodeller.

Läs mer här om hybridbila: abbilverkstan.se/hybridbil

1 Byte till vinterdäck vid vinterväglag

Vi börjar med det enklaste: vinterdäck. Från och med 1 oktober är det tillåtet att köra med däck och fram till 1 december “måste” man byta vinterdäck om det finns regler för vintervägar. Se till att byta vinterdäck i tid. Även när vädret är svalare än +5 grader börjar dina sommardäck att stelna, och även när vägbanan är torr får du mycket sämre effekt på bilen.

Glöm inte titta till mönsterdjupet på dina däck innan

Innan du installerar vinterdäck på din bil, se till att kontrollera dess skick. Först och främst är det mönsterdjupet man då pratar om. Lagen säger att mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 mm, men rekommendationen är att man byter vid 4-5 mm eftersom däcket då börjar tappa mycket av sin bromseffekt och styrbarhet. Däckets ålder och antalet dubbar kvar spelar också roll.

– Vinterdäck är inte per automatik bra, bara för att de har mycket mönster kvar, man måste också se till ålder på däcken. När däcken åldras blir de hårda vilket gör att de glider som en hal hockeypuck på snö och is. Det är verkligen inte trevligt. Om du vet att dina vinterdäck är fem år eller äldre har de formodligen gjort sitt – Be någon kunnig att göra den bedömningen om du är osäker.

– Antalet dubbar som kan ha lossnat eller slitits ner spelar också roll. Om däcken har tappat flera av sina dubbar trots att mönsterdjupet fortfarande är bra, bör däcken ändå bytas.

Kontrollera även lufttrycket

Kontrollera och justera lufttrycket i dina vinterdäck så att det är enligt bilens rekommendationer. Detta ska absolut göras direkt när du monterar dem på bilen, men glöm inte att det är något som ska göras året om med jämna mellanrum.

2 Håll även extra koll på att fylla på din kylarvätska

Kylvätskans huvudfunktion är att kyla motorn så att den inte överhettas. Även när vädret är kallt behövs kylvätska för att motorn inte ska överhettas under körning. Kylvätskan består av lika delar vatten och glykol. Glykolens funktion är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten så att kylarvätskan inte fryser på vintern.

Se till att du har tillräckligt med kylvätska, fyll på om det behövs. Kontrollera även mängden glykol för att nå en fryspunkt på -35 grader. Observera att det finns olika typer av glykoler, det finns information om dess användning i din bilmanual.

Glykol/Kylning finns som koncentrat eller färdig blandning. Vad du väljer beror på din fryspunkt i kylvätskan som redan finns i bilen. Om det är för mycket bör du tillsätta koncentrerad glykol för att nå -35 grader.

– Kylvätskenivån sjunker sakteliga när man använder bilen, så du bör se till att kontrollera den med jämna mellanrum. Fryspunkten är alltid densamma i behållaren även om mängden minskar. Dock händer det att privatpersoner och/eller verkstäder som inte är auktoriserade endast fyller med vatten efter en reparation. Därför är det alltid bra att själv kontrollera glykolnivån. Men så länge ingen åtgärd har vidtagits på kylsystemet ska du inte behöva vara orolig

3 Kontollera samtliga lampor på bilen

Det är tråkigt att under de mörkaste kvällarna behöva upptäcka att belysningen på bilen är alldeles för dålig. Det behöver ju inte vara så att lampan är trasig, Den kan t.o.m. vara “för gammal”. För gammal för att ge det där fullgoda vita ljuset på körbanan. Ett tips är att du tänder belysningen när du står framför en yta som spelgar, ta gärna med någon ut som kan hjälpa, så att du kan kontrollera att alla lampor, så att både fram och bak, är tända.

Läs mer om Hel och Halvljus här!

Kom även ihåg att kontrollera dimljusen och bromsarna i samma veva. Byt ut vid behov eller ta hjälp av en verkstad som kan byta ut trasiga lampor åt dig. Kanske vill istället boosta upp bilen och montera en hel ledramp, som ger den absolut bästa belysningen på vägbanan. Har du börjat fundera på varför andra bilar verkar ha så mycket bättre och kraftfull belysning, kan det vara just en led ramp de har installerat. Inspiration och modeller av det kan du läsa mer om på: xenonkungen.com/se/produkter/ledramper/

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *