I garaget står min kärlek…

Min kärlek är en riktig ögonsten från 1965 – En Corvette “Stingray” – Den tittar jag till varje dag och hittar alltid en anledning till att rycka åt mig putstrasan och gå över den lite granna. Nu går jag och frugan och väntar på årets höjdpunkt vi ska alldeles strax i väg på den årliga Corvette-träffen.

Detta är 6,e gången vi är med så de e en del folk vi har hunnit lära känna under åren.

Förra året hände en ganska rolig grej, när vi cruisade runt i Bohuslän. Så bakom våran karavan av bilar samlades det upp fler och fler motorcyklar. Det visade sig att även Harley Davidson-gänget inte bara hade samma dag för cruise som oss, de hade även lagt in en två mil lång sträcka i samma väglinje som vi valt.

Alltså den kön… av först 250st Corvetter i karavan, tätt efterföljande av ca 300 HD.s körandes två och två bakom, var enorm. Jag har aldrig varit med om något så mäktigt. Det verkade även som om att de andra “vanliga människorna” i sina “vanliga bilar” även tyckte detta var rätt häftigt faktiskt, för det var inte såå särskilt många som tutade av irritation haha.

Ända sedan jag var liten grabb har jag hängt med farsan i garaget då han mekat med sina olika bilmärken, men främst Corvetter…

Häng med här så ska jag dela med lite av Corvettes historia…

Jo, efter andra världskrigets slut återvände amerikanska trupper och började ta med europeiska sportbilar till USA. Det växande intresset för sportbilar från tillverkare som Jaguar och Alfa Romeo fick General Motors att börja utveckla amerikanska sportbilar av liknande karaktär. Efter en liten affär från General Motors ledning, den 16 januari 1953, signerades den första sportbilsprototypen av GM. Efter demonstrationen av prototypen ökade motorintresset för kunderna så mycket att de bestämde sig för att producera en serie. Corvetten föddes!

Första generationen – C1

corvette 1

Den första generationen av Corvette tillverkades mellan 1953 och 1963. Under de första åren av tillverkningen upplevde denna modell många problem och som ett resultat minskade intresset för bilen. Det tog bara två år innan produktionen hotades av nedläggning, detta pga. den låga produktionstakten. Problem relaterade till problemen med den 6-cylindriga motorn fixades av ingenjören Zora Arkus Dantov. Sedan 1956 har den nybyggda Corvetten endast använt V8-motorer. Med den här uppdateringen har intresset för Corvette ökat och försäljningen har skjutit i höjden. Ett antal design- och karossuppgraderingar har också kraftigt ökat Corvettens popularitet. 1962 producerades den sista generationen1- bilar och förbereddes för nästa generation.

Andra generationen – C2 (Min kärlek)

Röd Corvette 2

Andra generationens Corvette tillverkades från 1963 till 1967. Bilarna i denna generation har smeknamnet “Stingray” för sin moderna och effektiva karossdesign. Denna generation hade också dolda lampor och en kupémodell. Det var i den andra generationens modeller som de mest revolutionerande förändringarna av bilars prestanda i racingvärlden ägde rum. Nu kan även Chevrolet Corvette konkurrera med de största bilmärkena inom racing.

Tredje generationen – C3

vit corvette 3

Den tredje generationen Corvette tillverkades mellan 1968 och 1982. Den största påverkan på denna generation var Mako Shark konceptbil, som gav bilen ett riktigt distinkt utseende. Under denna period minskade motoreffekten till följd av nya idéer om miljöpåverkan under denna period.

Fjärde generationen – C4

Silvrig corvette 4

Fjärde generationens Corvette tillverkades från 1984 till 1996. Många förändringar skedde under denna period. Vid lanseringen var Corvette praktiskt taget ett nytt fordon fokuserat på att uppdatera och förbättra fordonsprestanda. 1981 öppnade en ny Corvette-fabrik i Kentucky och har producerat nya Corvette sedan dess. Ett antal speciella Corvetter kommer också att erbjudas under denna period – ZR-1, Speedster och Grand Sport.

Femte generationen – C5

Svart corvette 5

Femte generationens Corvette tillverkades från 1997 till 2004. Den femte generationen introducerade ett antal designuppgraderingar, inklusive ett nytt pressgjutet aluminiumchassi och en ny 350 hk 8-cylindrig motor. 2001 lanserades Z06 – bland annat med effektökning till 385 hk.

Sjätte generationen – C6

Röd corvette 6

Corvette 6 tillverkades från 2005 till 2013. Efter noggrant övervägande trodde många att sjätte generationen var en uppgradering från föregående generation till 5:e och inte en helt ny bil. Bilarna däremot fick ett rejält ansiktslyft – exteriören och framför allt interiören.

Sjunde generationen – C7

Röd corvette 7

Den sjunde generationen Corvette har funnits i produktion sedan 2014 och är den nuvarande generationens Corvette. Dess release försenades med tre år, och dess sjunde generation var ursprungligen planerad att släppas 2011. På menyn idag hittar du Stingray, Grand Sport och Z06, som alla är kraftfulla med prestandaegenskaper som överensstämmer med dagens ideal för en sportbil.

Ja, det går ju inte att bli annat än förälskad i denna inte bara bildsköna bil utan även ljuvlig att ligga på vägarna med!

Design och belysning över tid

Utöver själva designen på bilen har även belysningen genomgått stora förvandlingar mellan årgångarna. Allt från utåt-ställd belysning till strömlinjeformade längs med plåten till dold belysning som öppnar sig vid start av bilen. Är du intresserad av belysning till bilar, finns mycket och bra kvalité att grotta ner sig i på Xenonkungen.se

(F.ö. är ju som de flesta vet Chevrolet är ett varumärke som ingår i General Motors (GM), en amerikansk multinationell bilkoncern med huvudkontor i Detroit, Michigan. Ett intressant faktum om General Motors är att koncernen mellan 1990 och 2010 var ägare till det svenska bilmärket SAAB. Minns ni det? 😉

Är du intresserad och vill läsa mer – Kika gärna in här: clubcorvette.se

Här finns mer att läsa om nutidens moderna bilar och utrustning på: tmpbil.se

Eller så läser du vidare här på bloggen!

Vi kanske ses! 🙂

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *